Wwetenschappelijk bewijs

Wetenschappelijk bewijs dat hypnose werkt

Lees hier over wetenschappelijk bewijs dat hypnose werkt om een groot aantal klachten en problemen snel en deskundig op te lossen.

Bewijs 1 – Pijnbeheersing:

 • Een studie uitgevoerd in een ziekenhuis in Zwitserland toonde aan dat hypnose een effectieve behandeling tegen pijn is. De studie analyseerde 40 intensive care patiënten bij wie de pijn werd gemeten met behulp van de Visual Analog Scale (VAS).Deze patiënten gebruikten ook voorgeschreven opioïde medicijnen. Artsen waren in staat om de dosis van deze medicijnen geleidelijk te verlagen bij de patiënten die doorgingen met hypnotherapiesessies, omdat ze minder pijn meldden dan de controlepatiënten die geen hypnotherapie gebruikten.Uit dit onderzoek bleek ook dat de patiënten die overgingen tot hypnotherapie minder angst ervoeren, minder huidtransplantaten nodig hadden en over het algemeen lagere ziekenhuiskosten hadden (Berger, M. M., et al, 2010).
  Berger, M. M., Davadant, M., Marin, C., Wasserfallen, J. B., Pinget, C., Maravic, P., … & Chiolero, R. L. (2010). Impact van een pijnprotocol inclusief hypnose bij ernstige brandwonden. Burns, 36 (5), 639-646.
 • Een studie door Daniel P. Kohen van het International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis toonde aan dat zelfhypnose een effectieve behandeling is voor terugkerende hoofdpijn. Bovendien toonde deze studie aan dat pijnstillende voordelen van zelfhypnose vele jaren duurden nadat proefpersonen zelfhypnose training hadden genoten. De proefpersonen van deze studie rapporteerden ook dat hypnose andere delen van hun leven verbeterde, waaronder stressvermindering en een algemene positieve houding (Kohen, 2010).
  Kohen, D. P. (2010). Langdurige follow-up van zelfhypnose training voor terugkerende hoofdpijn: wat de kinderen zeggen. Intl. Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 58 (4), 417-432.

Bewijs 2 – Stoppen met roken:

 • Het is aangetoond dat hypnose effectief is bij het stoppen met roken. Een studie uitgevoerd door de American Lung Association of Ohio toonde positieve resultaten van een enkele hypnotherapie-sessie. Meer dan 2.800 rokers namen deel aan dit onderzoek. Deelnemers werden een maand na de hypnotherapie sessie gecontacteerd en gevraagd om hun voortgang te melden. Meer dan 20% van de deelnemers meldde helemaal niet meer te roken in de maand na de hypnotherapie-sessie (Ahijevych, K., et al., 2008).
  Ahijevych, K., Yerardl, R., & Nedilsky, N. (2000). Beschrijvende resultaten van het American Lung Association of Ohio hypnotherapie stoppen met roken programma. International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis, 48 ​​(4), 374-387.
 • In een onderzoek uitgevoerd in het San Francisco Veterans Affairs Medical Center bleek hypnose een effectieve therapie voor stoppen met roken. De proefpersonen in deze studie namen deel aan hypnose of gedragsadvisering om te stoppen met roken. De deelnemers werden vervolgens zes en twaalf maanden na hun respectieve behandelingen geïnterviewd. De studie toonde aan dat de hypnose-deelnemers een significant hoger slagingspercentage hadden dan de deelnemers aan de gedragsadvisering (Carmody, T., et al., 2007).
  Carmody, T. P., Duncan, C., Simon, J. A., Solkowitz, S., Huggins, J., Lee, S., & Delucchi, K. (2008). Hypnose voor stoppen met roken: een gerandomiseerd onderzoek. Nicotine- en tabakonderzoek, 10 (5), 811-818.

Bewijs 3 – Drankverslaving:

 • Hypnose is effectief gebleken bij de behandeling van alcoholmisbruik. In een studie uitgevoerd in het ziekenhuis van West-Indië werd aan patiënten gevraagd om een intensief hypnotherapieprogramma af te ronden gericht op het stoppen van hun alcoholmisbruik. In deze studie was 77% van de deelnemers gestopt met drinken. Toen een jaar later contact werd opgenomen, konden ze zich nog steeds onthouden van alcohol (Barnaby, L., & Gibson, R.C., 2008).
  Barnaby, L., & Gibson, R. C. (2008). Factoren die van invloed zijn op de afronding van een 28-dagen durende behandeling van middelenmisbruik in het Universitair Ziekenhuis van West-Indië. West Indian Medical Journal, 57 (4), 364-368.

Bewijs 4 – Zelfvertrouwen:

 • Het gebruik van hypnose is succesvol gebleken bij het verbeteren van het gevoel van eigenwaarde. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika probeerde te bepalen of hypnose ook een effectief middel was om het zelfvertrouwen van studenten te verbeteren. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat het gebruik van hypnose een aanzienlijke verbetering van het zelfbeeld van de studenten die aan het onderzoek deelnamen, veroorzaakte (De Vos, H.M., & Louw, D.A., 2009)
  De Vos, H. M., & Louw, D. A. (2009). Door hypnose geïnduceerde mentale trainingsprogramma’s als een strategie om het zelfconcept van studenten te verbeteren. Hoger onderwijs, 57 (2), 141-154.

Bewijs 5 – Bloeddruk:

 • Een studie uit 2011 toonde aan dat hypnose een effectieve behandeling was voor het verlagen van hoge bloeddruk. Bij deze studie waren niet-medicamenteuze patiënten betrokken, patiënten die hypertensie slikten en patiënten die alleen hypnose gebruikten om hun symptomen te behandelen. Van al deze deelnemers vertoonden niet-medicamenteuze patiënten geen verbetering, patiënten met hypertensie medicatie vertoonden verbeterde symptomen en patiënten die hypnose ondergingen, vertoonden een volledige eliminatie van symptomen. Deze patiënten kregen zelfhypnose technieken aangeleerd om deze positieve effecten thuis voort te zetten (Herdis, L., et.al., 2011).
  Deabler, H. L., Fidel, E., Dillenkoffer, R. L., & Elder, S. T. (1973). Het gebruik van ontspanning en hypnose bij het verlagen van hoge bloeddruk. American Journal of Clinical Hypnosis, 16 (2), 75-83.

Bewijs 6 – Astma:

 • Hypnose is ook effectief gebleken bij de behandeling van astma. Ondanks dat patiënten behandeld worden met geneesmiddelen op recept, zoeken veel astmapatiënten naar een goedkoper en veiliger alternatief. Een studie uitgevoerd door de Davis, California School of Medicine toonde aan dat hypnose een effectief alternatief is voor geneesmiddelen bij de behandeling van astma. De studie vermeldt ook dat eerdere studies consistent hebben aangetoond dat hypnose positieve effecten heeft bij astmapatiënten en dat voortdurende zelfhypnose effectief is bij het handhaven van verlichting van astmasymptomen (Hackman, R.M., et.al., 2000).
  Hackman, R. M., Stern, J. S., & Gershwin, M. E. (2000). Hypnose en astma: een kritische beoordeling. Journal of Asthma, 37 (1), 1-15.

Bewijs 7 – Depressie:

 • Het aantal onderzoeken naar hypnose als een effectieve behandeling voor klinische depressie groeit. Empirisch onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van hypnose heeft geleid tot verbetering van de symptomen bij patiënten bij wie klinische depressie is vastgesteld. Van hypnose is ook aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van andere symptomen die verband houden met depressie, zoals angst. Hypnose is vooral effectief in combinatie met psychotherapie om klinische depressie te behandelen (Yako, M.D., 1993).
  Yapko, M. D. (1993). Hypnose en depressie. Handboek van klinische hypnose, 339-355.

Bewijs 8 – Slapen:

 • Hypnose is ook effectief gebleken bij de behandeling van slaapstoornissen. In één onderzoek kregen 27 patiënten met verschillende slaapstoornissen, zoals slaapwandelen en nachtmerries, zelfhypnose technieken die ze thuis konden oefenen. Uit dit onderzoek bleek dat 74% van deze patiënten hun aandoening als zeer verbeterd beschouwde na het beoefenen van zelfhypnose. Deze resultaten waren consistent toen onderzoekers deze patiënten opvolgden, zowel zes maanden als meer dan twee jaar nadat het onderzoek was uitgevoerd (Hurwitz, T.D., et.al., 1991).
  Hurwitz, T. D., Mahowald, M. W., Schenck, C. H., & Schluter, J. L. (1991). Een retrospectieve uitkomststudie en evaluatie van hypnose als behandeling van volwassenen met slaapwandelen en slaapterreur. Journal of Nervous and Mental Disease.

Bewijs 9 – Kanker:

 • Studies hebben aangetoond dat hypnose effectief is bij het verbeteren van de kwaliteit van leven voor terminaal zieke kankerpatiënten. Een studie in Engeland bestond uit vijftig terminaal zieke kankerpatiënten verdeeld in twee groepen. Beide groepen ontvingen de standaardgeneesmiddelen toegediend aan terminale kankerpatiënten, maar één groep nam ook deel aan wekelijkse hypnosesessies. Deze studie wees uit dat de groep patiënten die deelnamen aan hypnose een aanzienlijk hogere kwaliteit van leven rapporteerde, inclusief verminderde depressie en angst, dan de groep die alleen met geneesmiddelen werd behandeld (Liossi, C. & White, P., 2006).
  Liossi, C., & White, P. (2006). Werkzaamheid van klinische hypnose bij het verbeteren van de kwaliteit van leven van terminaal zieke kankerpatiënten. Hedendaagse hypnose, 18 (3), 145-160.

Conclusie:

 • De verscheidenheid aan toepassingen voor hypnose als behandeling voor zowel psychische als medische aandoeningen is bijna eindeloos. Er zijn zoveel onderzoeken uitgevoerd die empirisch de effectiviteit van hypnose ondersteunen als een behandeling voor een zo breed scala aan aandoeningen dat het nu algemeen wordt beschouwd als een legitieme behandelingsoptie voor patiënten met veel voordelen. Een van de meest opvallende van deze voordelen is het feit dat hypnose zeer kosteneffectief is in vergelijking met de meeste klinische procedures, en ook veiliger kan zijn dan farmaceutische opties, omdat er geen bekende fysieke bijwerkingen zijn (Lynn, SJ, et.al. , 2008).
  Hurwitz, T. D., Mahowald, M. W., Schenck, C. H., & Schluter, J. L. (1991). Een retrospectieve uitkomststudie en evaluatie van hypnose als behandeling van volwassenen met slaapwandelen en slaapterreur. Journal of Nervous and Mental Disease.

Klik op de knop hieronder om informatie en aanbiedingen te krijgen, waarmee je jezelf in elk opzicht kunt verbeteren. Ook krijg je meteen de sessie ‘Diepe Ontspanning’, t.w.v. 69,99 er GRATIS bij.

Ja, ik wil een gratis sessie

Meld je NU aan op de

nieuwsbrief

en je krijgt de sessie 'Diepe Ontspanning'
GRATIS!
(normaal € 69,99)
Met deze sessie creëer je
de diepste rust ooit!

Vul nu je voornaam en e-mail in,
en klik op de 'AANMELDEN' knop!

Aanmelden is veilig en gegarandeerd vrijblijvend. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je
een e-mail met de downloadlink voor de sublieme hypnosesessie 'Diepe Ontspanning'.

FAKE e-mailadressen werken niet, omdat je download alleen in een e-mail verzonden wordt. Kan deze e-mail niet afgeleverd worden, dan wordt het incorrecte e-mailadres automatisch verwijderd uit ons systeem.

We sturen geen spam en je kunt je altijd weer afmelden met 1 klik.
Je gegevens worden nooit gedeeld met anderen.

GRATIS Online Workshop

Donderdag 21 mei - 20:00 uur

Gemakkelijk afvallen zonder dieet of ander moeilijk gedoe!
Je gegevens worden niet gedeeld en na de workshop verwijderd uit ons systeem.

Log in met je

e-mailadres en wachtwoord

Als je doorgaat stem je in met onze algemene voorwaarden, privacybeleid en gebruik van cookies.
Wachtwoord vergeten?
Klik hier

Meld je NU aan op de

nieuwsbrief

en je krijgt de sessie 'Diepe Ontspanning'
GRATIS!
(normaal € 69,99)
Met deze sessie creëer je
de diepste rust ooit!

Vul nu je voornaam en e-mail in,
en klik op de 'AANMELDEN' knop!

Aanmelden is veilig en gegarandeerd vrijblijvend. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je
een e-mail met de downloadlink voor de sublieme hypnosesessie 'Diepe Ontspanning'.

FAKE e-mailadressen werken niet, omdat je download alleen in een e-mail verzonden wordt. Kan deze e-mail niet afgeleverd worden, dan wordt het incorrecte e-mailadres automatisch verwijderd uit ons systeem.

We sturen geen spam en je kunt je altijd weer afmelden met 1 klik.
Je gegevens worden nooit gedeeld met anderen.