Piekeren zelfsabotage

Piekeren is factor nummer 1 in zelfsabotage. Hoe kom je ervanaf?

Onlangs kwam een vriend van mij op bezoek bij ons in Spanje. Ik had hem al bijna 5 jaar niet gezien en keek enorm uit naar zijn komst.

Volgens afspraak zou ik hem van vliegveld Málaga ophalen en letterlijk reikhalzend keek ik naar hem uit. Na een minuut of tien zag ik hem lopen, met zijn trolleykoffertje achter zich aan.

Wat was ik blij hem te zien, maar iets in zijn houding maakte me ongerust. Hij liep met gebogen hoofd en afhangende schouders.

“Hoe gaat het man?!” vroeg ik hem, na een stevige omhelzing.

“Ja, prima”, zei hij, maar het klonk wat mat.

Ik stelde voor om eerst even wat te drinken op een terrasje aan het strand van Fuengirola, voordat we naar mijn huis zouden rijden. Mooie gelegenheid om wat bij te kletsen en hij kon even bijkomen van zijn vlucht.

Wat tegenslag met je kan doen

Onder het genot van een biertje voor hem en een flesje plat water voor mezelf, kwam hij los en vertelde na wat aandringen wat eraan scheelde.

Wat ik in zijn houding al bespeurde, was dat hij problemen had, waardoor hij erbij zat als een geslagen hond. Door de coronacrisis was het bedrijf waar hij werkte in zwaar weer gekomen, en drie weken eerder had hij van zijn werkgever te horen gekregen dat ze hem ‘helaas moesten laten gaan’.

In zijn woorden “ze hebben me de zak gegeven”.

En nu wist hij niet meer wat hij moest doen. Hij had slapeloze nachten en was ten einde raad.

In zijn hoofd was hij al een zwerver zonder huis, verlaten door zijn vrouw, en zou hij nooit meer aan het werk komen. Sterker nog, hij zag zichzelf al omkomen van de honger, omdat hij zonder geld geen eten zou kunnen kopen.

De verlammende angst die hij voelde kon hij niet loslaten, waardoor helder nadenken niet meer mogelijk was. Hij functioneerde niet meer.

Verplicht reisje

Hij vertelde dat zijn vrouw gek werd van zijn negatieve houding, maar het lukte hem niet om dit los te laten. Dus zij had hem min of meer verplicht om een weekendje weg te gaan, bijvoorbeeld naar mij in Spanje, zodat hij er even uit zou zijn, andere omgeving, herinneringen ophalen aan betere tijden.

“En”, had ze gezegd, “dan heb ik ook even tijd voor mezelf”.

Dat laatste had hij opgevat als “ik ben je zat, hoepel op”, waardoor hij het gevoel had dat ook zijn huwelijk aan een zijden draadje hing.

Tja, als je eenmaal in een negatieve spiraal zit, zie je de dingen zwarter dan ze zijn. Maar dat zei ik (nog) niet tegen hem.

Ik liet hem zijn verhaal doen, en deed op dat moment niets anders dan empathie tonen en luisteren, als mens, als vriend.

Piekerpatronen

Natuurlijk draaide ondertussen op de achtergrond wel mijn ervaring als hypnotherapeut mee. Ik heb honderden mensen meegemaakt die in soortgelijke piekerpatronen waren vastgedraaid, ogenschijnlijk zonder uitweg, die vervolgens bij mij terechtkwamen voor hulp.

En uit diezelfde ervaring weet ik dat die uitweg er wel ís, maar dat je daar wat hulp bij nodig hebt.

Ik was blij dat zijn vrouw hem had aangespoord naar mij te gaan, want nu zou ik hem kunnen helpen om de uitweg te ontdekken.

Zelfsabotage

Later, bij mij thuis, kon ik hem uitleggen wat er gebeurt als je blijft malen en piekeren over situaties waar je in zit.

Piekeren is je zorgen maken over iets, zonder het los te kunnen laten. Je blijft doorlopend in dezelfde negatieve cirkel ronddraaien, zonder een uitweg te zien, waardoor je in je hoofd rampscenario’s creëert.

Dit heeft effect op je algehele gevoel van welzijn, op je vermogen oplossingsgericht en rationeel te denken en zelfs op je fysieke gestel. De zorgen voelen als een letterlijke last op je schouders, en dat was wat ik bij mijn vriend had waargenomen toen ik hem van het vliegveld ophaalde.

Ik legde hem uit dat constant piekeren in feite een vorm van zelfsabotage is, doordat je steeds dezelfde negatieve gedachten in je hoofd herhaalt. Ik zei hem dat ik bereid was hem te helpen, mits hij dat zou willen.

Hierop moest hij een beetje lachen (de eerste keer dat hij lachte dat weekend): “Nou, als je een baan voor me hebt…”

Rust is redding

Natuurlijk had ik geen baan voor hem. Maar omdat hij toch een paar dagen zou blijven, zou er genoeg tijd zijn om hem te helpen met een aantal live sessies.

Nadat we de sessie Stop met piekeren een paar keer gedaan hadden vond hij rust. Zowel lichamelijk als mentaal. Eindelijk kon hij zijn gepieker loslaten.

Er kwamen allemaal fijne gedachten en herinneringen aan vroeger in hem op. De gespannenheid in zijn hele lichaam verdween, de zorgelijke blik verdween uit zijn ogen en zijn gezicht was ontspannen.

Elke keer nadat we klaar waren met de sessie rekte hij zich uit en voelde hij zich beter. Zijn houding verbeterde, hij liep weer rechtop zoals ik hem kende.

Toen ik hem na een paar dagen vroeg hoe hij nu tegen zijn situatie aankeek, zei hij: ”Het is wat het is, het raakt me niet meer zoals eerder. Ik ga thuis op mijn gemak bedenken wat ik kan doen om het op te lossen.”

Piekeren brengt nooit oplossingen

Het voorbeeld van mijn vriend maakte maar weer eens duidelijk dat piekeren problemen niet oplost. Piekeren blokkeert je mogelijkheden om een oplossing te vinden. En door te piekeren worden problemen in je hoofd groter dan ze in werkelijkheid zijn.

Het maakt niet uit waar je over piekert. Of het nu gaat over je financiën, je toekomst, een ruzie, de situatie in de wereld, ziekte bij jezelf of bij iemand waar je om geeft, natuurrampen, beslissingen die je moet nemen of andere dingen, het gevolg is altijd hetzelfde: je gaat je slechter voelen en oplossingen of antwoorden vind je niet!

Al weet je dat piekeren niet helpt, toch kan het moeilijk zijn om los te breken uit je piekergedachten. Het kan zijn dat piekeren een patroon is geworden, en om daar vanaf te komen, heb je meestal een beetje hulp nodig.

Hulp om los te komen van piekeren

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je na de eerste zorgen over een ontstane situatie, binnen een uur de zon weer ziet schijnen in je hoofd en hart?

Hoe zou je je voelen als je niet langer opgaat in je zorgen maken over van alles, en in plaats daarvan die energie zou kunnen gebruiken voor het bedenken van creatieve oplossingen?

Vanuit rust en kalmte zijn oplossingen veel dichterbij en is de uitweg uit moeilijke situaties, of het voorkomen van moeilijke situaties, ineens een stuk eenvoudiger.

Om je die benodigde hulp te bieden, kun je de sessie Stop met piekeren, die ik live met mijn vriend deed, nu downloaden vanaf slechts 49,99 euro.

Dit is een erg fijne sessie die de nare piekergedachten uitschakelt en je creatieve oplossingsvermogen activeert. Breek los uit de eindeloze piekercirkel en neem weer de controle over je leven in eigen handen!

Download hier

Copyright © 2006-2023 Trancewerk.nl

Vond je dit interessant?

Deel dit op je socials!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Meld je aan voor onze gratis pushmeldingen

Meld je aan op onze nieuwsbrief en krijg een GRATIS sessie

0 0 stemmen
Beoordeel dit
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Comments
Inline Reacties
Alle reacties zien

Diabetes genezen

Privacy gewaarborgd!
Dubbel beveiligde server en een versleutelde verbinding beschermen je gegevens
Altijd snel antwoord!
We zijn eenvoudig en snel bereikbaar voor je via e-mail, ticketsysteem of voicebericht
Je bent in goede handen!
Met gratis, eerlijk advies van een sinds 2006 gediplomeerd expert
Verbeter je leven!
Met onze sessies verhoog je jouw levenskwaliteit, voor een fijner leven
Bliksemsnelle resultaten!
Wetenschappelijk bewezen effectief met supersnelle resultaten
Een gerust hart!
Uitstekende resultaten behalen en rechtstreeks contact met Michel Lejeune voor een gerust hart
Bijvend, snel en veilig resultaat!
Meer dan 97% (!) van onze klanten hebben snel en veilig blijvend goede resultaten
Veilige webshop!
Snel en veilig betalen met iDeal, Bancontact, Creditcard, Sofort of Overboeking
Previous
Next

Meld je NU aan op de

nieuwsbrief

en je krijgt de sessie 'Diepe Ontspanning'
GRATIS!
(normaal € 69,99)
Met deze sessie creëer je
de diepste rust ooit!

Vul nu je voornaam en e-mail in,
en klik op de 'AANMELDEN' knop!

Aanmelden is veilig en gegarandeerd vrijblijvend. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je
een e-mail met de downloadlink voor de sublieme hypnosesessie 'Diepe Ontspanning'.

FAKE e-mailadressen werken niet, omdat je download alleen in een e-mail verzonden wordt. Kan deze e-mail niet afgeleverd worden, dan wordt het incorrecte e-mailadres automatisch verwijderd uit ons systeem.

We sturen geen spam en je kunt je altijd weer afmelden met 1 klik.
Je gegevens worden nooit gedeeld met anderen.

Meld je NU aan op de

nieuwsbrief

en je krijgt de sessie 'Diepe Ontspanning'
GRATIS!
(normaal € 69,99)
Met deze sessie creëer je
de diepste rust ooit!

Vul nu je voornaam en e-mail in,
en klik op de 'AANMELDEN' knop!

Aanmelden is veilig en gegarandeerd vrijblijvend. Zodra je aanmelding is verwerkt ontvang je
een e-mail met de downloadlink voor de sublieme hypnosesessie 'Diepe Ontspanning'.

FAKE e-mailadressen werken niet, omdat je download alleen in een e-mail verzonden wordt. Kan deze e-mail niet afgeleverd worden, dan wordt het incorrecte e-mailadres automatisch verwijderd uit ons systeem.

We sturen geen spam en je kunt je altijd weer afmelden met 1 klik.
Je gegevens worden nooit gedeeld met anderen.

GRATIS Online Workshop

Donderdag 21 mei - 20:00 uur

Gemakkelijk afvallen zonder dieet of ander moeilijk gedoe!
Je gegevens worden niet gedeeld en na de workshop verwijderd uit ons systeem.

Log in met je

e-mailadres en wachtwoord

Als je doorgaat stem je in met onze algemene voorwaarden, privacybeleid en gebruik van cookies.
Wachtwoord vergeten?
Klik hier